Oameni, animale şi foc

Ceea ce se întâmplă zilele astea în Australia poate fi foarte uşor asemănat cu infernul. Incendii nimicitoare care nu lasă nimic în urmă. Distrug totul. Ucid şi animale nevinovate cărora, după ce că le-am răpit teritorii ca să ne dezvoltăm noi, măreaţa specie umană, le mai luăm acum şi puţinul care le-a mai rămas. Bine că ne mai putem apleca să le dăm puţină apă, după ce le-am făcut ce le-am făcut.
Incendiile se spune că s-au produs din cauza caniculei nemaîntâlnite şi a vântului. Dar se mai spune şi că unele dintre incendii au fost provocate. De om. Om care, atunci când 1. a gândit să pună focul; 2. s-a preocupat de cele necesare şi s-a deplasat până acolo unde l-a pus; 3. a aprins focarul ...
... consider că şi-a pierdut dreptul la viaţă.
De ce? Pentru că în nici o secundă din miile care au trecut de când s-a gândit până când a acţionat nu a gândit că nu e bine ce face. Că e îngrozitor, că e crud, că e cauzator de dureri infinite. Un astfel de "om" nu va fi util niciodată cu nimic pământului.
Dacă ar fi descoperit şi s-ar dovedi că el a făcut-o, probabil că ar fi închis. Nu ştiu ce pedeapsă ar primi, dar şi dacă ar fi închisoare pe viaţă, tot ar fi prea bine pentru el. S-ar cheltui sume de bani pentru a-l ţine acolo, bani pentru care alţi oameni muncesc. Viaţa din puşcărie nu l-ar reeduca şi ce sens ar mai avea să-l reeduce, dacă nu va mai ieşi de-acolo? In timpul lung în care va sta acolo, sunt sigură că va ajunge să se obişnuiască cu locul şi va avea şi momente de mulţumire, poate chiar de fericire, cine ştie? Si n-are dreptul la aşa ceva. Si atunci?
De aplicat pedeapsa cu moartea nu poate fi vorba, pentru că ar fi un final prea rapid şi uşor pentru el. In plus, oamenii s-ar încărca de un păcat ... nu ştiu dacă legile omeneşti te absolvă de pedeapsa divină.
Nu-mi vine nici o pedeapsă în cap pentru ei. Poate doar o carceră eternă, unde să stea singuri, privaţi de lumină, cu hrană la limita supravieţuirii, cu apă cu porţia, unde să-şi blesteme în fiecare zi viaţa şi ideea tâmpită de a face ceea ce au făcut. Un chin până la sfârşitul zilelor lor, asta aş vrea să sufere.
La fel şi pentru cei care i-au luat viaţa handbalistului, ca şi pentru oricare alt nemernic care ucide sau face rău semenilor lui.

Niciun comentariu: